10+1 απορίες για τα σιδεράκια

Κατηγορία: Άρθρα Γράφτηκε από τον/την Smile Clinic / February 22, 2024
  • Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει η πρώτη εξέταση από έναν ορθοδοντικό;

 Το πιπίλισμα του δαχτύλου και η παρατεταμένη χρήση πιπίλας, είναι παράγοντες που συμβάλλουν στη λανθασμένη τοποθέτηση της γλώσσας και προκαλούν ανωμαλίες της γνάθου και των δοντιών. Αυτό σημαίνει πως προβλήματα στην οδοντοστοιχία μπορεί να αρχίζουν να εμφανίζονται στην ηλικία των 2 ετών και πώς η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό καλό είναι να πραγματοποιείτε σε νεαρή ηλικία. Η καλύτερη ηλικία για να επισκεφτούν ένα ορθοδοντικό έλεγχο για  έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων είναι  6 ετών για τα κορίτσια και 7 ετών για τα αγόρια.

  • Υπάρχει όριο ηλικίας στην ορθοδοντική θεραπεία;

 Δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας. Σε πολύ μικρές ηλικίες η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την εφαρμογή λειτουργικών ορθοδοντικών μηχανημάτων , αυτά μπορούν  να δράσουν με ορθοπεδικό τρόπο ακόμα και στα οστά της γνάθου όταν το πρόβλημα δεν βρίσκετε στα δόντια. Όσο αφορά την θεραπεία με τα  σιδεράκια μπορεί να ξεκινήσει στις ηλικίες 8-12 ετών είτε για να ολοκληρώσει την παραπάνω θεραπεία είτε για να διορθώσει προβλήματα στην οδοντοστοιχία.

  • Σιδεράκια μπαίνουν μόνο για λόγους αισθητικής;

 Ο σημαντικότερος ρόλος τους είναι να διορθώσουν προβλήματα σύγκλισης που επηρεάζουν σημαντικά τις καθημερινές λειτουργίες του στοματογναθικού συστήματος. Σαφώς αυτό έχει κακή επίπτωση τόσο στη στοματική όσο και στη γενική και ψυχική υγεία του παιδιού και του ενηλίκου.

  • Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

 Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος θεραπείας , όλα εξαρτώνται από την ηλικία στην οποία ξεκίνησε η θεραπεία και από τον βαθμό των σκελετικά ορθοδοντικών προβλημάτων. Η ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια διαρκεί περίπου 1,5 με 2,5 χρόνια.

  • Ποιες είναι οι συχνότερες δυσκολίες;

 Συχνά εμφανίζονται ερεθισμοί στο στόμα από την τριβή με τα σιδεράκια αλλά αυτά είναι προσωρινά. Κάποιες δυσκολίες παρουσιάζονται στην ομιλία και στην μάσηση της τροφής αλλά και αυτές είναι παροδικές. Τέλος η διαδικασία του βουρτσίσματος είναι δυσκολότερη αλλά σ αυτό μπορούν να βοηθήσουν συμπληρωματικά μέσα ( μεσοδοντία βουρτσάκια και στοματικό διάλυμα)

  • Πονάνε τα σιδεράκια ;

 Η τοποθέτηση δεν είναι καθόλου επώδυνη όμως ίσως παρατηρηθεί μια μικρή ευαισθησία στην επαφή των δοντιών μεταξύ τους μετά την εφαρμογή. Αυτό όμως δε πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μετά από 2-3 μέρες υποχωρεί.

  • Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγει το παιδί με σιδεράκια ;

 Με τη θεραπεία της ακίνητης ορθοδοντικής προσθετικής αυξάνετε ο κίνδυνος ουλίτιδας και τερηδόνας από τις τροφές που προσκολλώνται στα δόντια και είναι δύσκολο να απομακρυνθούν. Για το λόγο αυτό πρέπει τα γεύματα μας να ακολουθούνται από προσεκτική στοματική υγιεινή. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε η κατανάλωση σκληρών τροφών για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αποκόλλησης των μηχανισμών.

  • Το παιδί μου έχει αλλεργία στο νικέλιο. Μπορεί να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία ;

 Υπάρχουν ορθοδοντικά υλικά και κράματα που δεν περιέχουν νικέλιο στη σύσταση τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εναλλακτική θεραπεία με το ίδιο σωστά αποτελέσματα. Επίσης εκτός από τα μεταλλικά  ορθοδοντικά υλικά υπάρχουν και τα κεραμικά σιδεράκια.

  • Υπάρχει ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια ;

 Βέβαιος υπάρχει  και η ορθοδοντική αυτή μέθοδος πλεονεκτεί γιατί επιτρέπει την υγιεινή του στόματος ,δε δημιουργεί προβλήματα στην ομιλία και στη διατροφή και το σημαντικότερο ο ασθενής δεν έχει καμία εμφανή αισθητική διάφορα. Η θεραπεία αυτή είναι θεωρητικά αόρατη και περιλαμβάνει διαφανείς νάρθηκες που στον κάθε ένα υπάρχει σταδιακή μετακίνηση των δοντιών προς την σωστή θέση. Η μέθοδος αυτή βεβαία απαιτεί εξαιρετική συνεργασία του ασθενούς γιατί είναι απαραίτητη η καθημερινή εφαρμογή των ναρθήκων αυτών.

  • Η ορθοδοντική θεραπεία στους ενήλικες είναι δυσκολότερη ;

 Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στην εφαρμογή της θεραπείας στους ενήλικες σίγουρα δεν είναι αυτές που πιστεύαμε στο παρελθόν. Ο βαθμός δυσκολίας είναι κάπως  μεγαλύτερος λόγο της αργής μεταβολής των ιστών για αυτό και το διάστημα της θεραπείας είναι μεγαλύτερο όμως αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δρα αποτρεπτικά.

Thank for sharing!

Ο συντάκτης