Προγναθισμός κάτω γνάθου: πότε και πώς διορθώνεται;

Κατηγορία: Άρθρα Γράφτηκε από τον/την Smile Clinic / June 4, 2020

Από την πρώτη στιγμή που σαν γονείς αντιληφθούμε ότι το παιδί μας έχει την τάση να κλείνει με το κάτω σαγονάκι να έρχεται πιο μπροστά από το επάνω, πρέπει να απευθυνθούμε το συντομότερο στον παιδοδοντίατρο και τον ορθοδοντικό μας.

Ο προγναθισμός της κάτω γνάθου είναι ένα χαρακτηριστικό που μεταβιβάζεται σε μεγάλο βαθμό κληρονομικά και σχετίζεται με τη δυσανάλογα και προς τα εμπρός ανάπτυξη της κάτω γνάθου. Μπορεί να σχετίζεται και με υπανάπτυξη της άνω γνάθου.

Από την ηλικία κατώτερη και των 6 ετών, μπορούμε να εφαρμόσουμε προληπτικά εξωστοματικές συσκευές (κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας) για να βοηθήσουμε τη γνάθο να προχωρήσει την ανάπτυξή της προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν η ηλικία του παιδιού είναι μεγαλύτερη, αλλά πριν τα 12-13 έτη του, μπορούμε να εφαρμόσουμε πιο ισχυρές αντίστοιχες εξωστοματικές συσκευές για περισσότερες ώρες της ημέρας και της νύχτας. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου η ανάπτυξη της κάτω γνάθου έχει πλέον ολοκληρωθεί, μπορούμε να διορθώσουμε μόνο οπτικά το πρόβλημα με μετακινήσεις δοντιών ή να το αποκαταστήσουμε πλήρως με ορθογναθική επέμβαση και ορθοδοντική θεραπεία.

Thank for sharing!

Ο συντάκτης